Αγγειοπλαστική

Η αγγειοπλαστική είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των σημαντικών στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για χειρουργείο καρδιάς (by-pass). Οι αθηρωματικές πλάκες που δημιουργούνται στις αρτηρίες μπορούν αναλόγως των παραγόντων κινδύνου του κάθε ασθενή να αυξηθούν και να δημιουργήσουν σημαντική στένωση στον αυλό των στεφανιαίων αρτηριών εμποδίζοντας τη σωστή και φυσιολογική ροή του αίματος στην καρδιά. Ο εντοπισμός των στενώσεων μπορεί να γίνει αρχικά με μη επεμβατικές μεθόδους όπως η αξονική στεφανιογραφία, η δυναμική υπερηχογραφία (stress echo), το σπινθηρογράφημα μάτωσης μυοκαρδίου και σπανιότερα στις μέρες μας το τεστ κόπωσης. Ενίοτε οι ασθενείς έχουν τυπικά και ύποπτα συμπτώματα στηθάγχης που επιβάλλουν άμεσα διενέργεια στεφανιογραφίας.
Η στεφανιογραφία είναι το gold standard στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και πάντα προηγείται της αγγειοπλαστικής. Επίσης, η αγγειοπλαστική είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Για να προβούμε σε αγγειοπλαστική πρέπει να υπάρχει αγγειογραφικά σημαντική στένωση ή απόδειξη ισχαιμίας με μεθόδους αιμοδυναμικής αξιολόγησης στενώσεων (FFR, iFR, DFR, RFR). Με την εξέλιξη των τεχνικών, των υλικών και της συσσωρευμένης εμπειρίας των Επεμβατικών Καρδιολόγων.
Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών γίνεται όλο και λιγότερο επεμβατική χωρίς ανάγκη για χειρουργική τομή και δίνει λύσεις σε όλο το εύρος και τη σοβαρότητα της στεφανιαίας νόσου.

Πως γίνεται

Η αγγειοπλαστική γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, δηλαδή τον χώρο που εκτελούνται όλες οι πράξεις της Επεμβατικής Καρδιολογίας. Είναι χώρος με προδιαγραφές χειρουργείου και η κύρια μονάδα του είναι το μηχάνημα που εκπέμπει ακτίνες Χ και αναλύει, καταγράφει και απεικονίζει στην οθόνη τα ευρήματα βάσει των χειρισμών του επεμβατικού καρδιολόγου. Ο ασθενής είναι ξύπνιος και ξαπλωμένος στο κρεβάτι καθόλη τη διάρκεια. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία που ναρκώνει το δέρμα με πολύ μικρή βελόνα οπότε η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη, καθώς μετά την αναισθησία δεν υπάρχει πόνος. Έπειτα παρακεντείται η αρτηρία διαδερμικά, δηλαδή μέσω του δέρματος χωρίς χειρουργική τομή. Το 95% των αγγειοπλαστικών πλέον πραγματοποιούνται από το χέρι και συγκεκριμένα από την περιοχή του καρπού μέσω της κερκιδικής αρτηρίας. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης τοποθετείται ένα ειδικό βραχιόλι στο χέρι που κλείνει την πληγή, η οποία είναι σχεδόν αόρατη από την ίδια κιόλας μέρα. Στο 5% για ανατομικούς λόγους, η επέμβαση πρέπει να γίνει διαμέσου της μηριαίας αρτηρίας η οποία στο τέλος κλείνει με ειδικές συσκευές σύγκλεισης ή με άμεση πίεση από τον θεράποντα ιατρό και ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος για κάποιες ώρες. Ο κ. Κολιαστάσης έχει εκπαιδευτεί και ερευνήσει εκτενώς την πρόσβαση από την άπω κερκιδική αρτηρία, δηλαδή από μια πολύ μικρή αρτηρία πάνω από τον αντίχειρα που αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική πρόσβαση για τους ασθενείς.

Μέσω της αρτηρίας που έχει παρακεντηθεί προωθούνται ειδικοί καθετήρες – δηλαδή πλαστικοί οδηγοί διαμέτρου περίπου 2 χιλιοστών – και σύρματα στην καρδιά. Ο καθετήρας τοποθετείται στο στόμιο της αρτηρίας που πρέπει να θεραπεύσουμε υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση με ακτίνες Χ. Έπειτα ειδικά σύρματα πάχους 0,014’’ προωθούνται στο άπω τμήμα της αρτηρίας προσπερνώντας το σημείο της στένωσης. Η στένωση διανοίγεται με ειδικά μπαλόνια και τελικά τοποθετείται stent, δηλαδή ένας μεταλλικός νάρθηκας που κρατάει την αρτηρία ανοιχτή και εμποδίζει την επαναστένωση.

Οι νέες τεχνικές μας επιτρέπουν να θεραπεύουμε πολύπλοκες στενώσεις που άλλοτε αντιμετωπίζονταν μόνο με χειρουργείο by-pass ανοιχτής καρδιάς. Έχουμε στην φαρέτρα μας μικροσκοπικές συσκευές υπερήχου (IVUS) ή φωτός (OCT) που καθοδηγούν τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις και επιβεβαιώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια το αποτέλεσμα. Σε έντονα επασβεστωμένες στενώσεις που δεν μπορούν να ανοιχτούν με τις κλασικές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν ειδικά μπαλόνια με λεπίδες ή οι μέθοδοι της περιστροφικής αθηρεκτομής (Rotablation) και της ενδαγγειακής λιθοτρυψίας με χρήση υπερήχων (Shockwave lithotripsy).

Ο κ. Κολιαστάσης εφαρμόζει επίσης τεχνικές με μπαλόνια που είναι επικαλυμμένα με φάρμακο ή με βιοαπορροφήσιμα stents ώστε να μένει στο αγγείο εφ’ όρου ζωής το stent. Στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών εμφυτεύσαμε το πρώτο 3
ης γενιάς βιοαπορροφήσιμο stent στην Ελλάδα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πριν και Μετά

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της εξέτασης και λαμβάνει οδηγίες από τον ιατρό του εκτός αν πρόκειται περί εμφράγματος μυοκαρδίου, οπότε εισάγεται σε επείγουσα βάση. Συγκεκριμένα πρέπει να ελεγχθεί η φαρμακευτική του αγωγή και τυχόν αλλεργίες για να γίνει παρέμβαση φαρμακευτικά αν απαιτείται. Η πλειονότητα των ασθενών παραμένει για παρακολούθηση μία ημέρα και εξέρχεται την επόμενη. Σε περίπτωση οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου, ωστόσο, απαιτείται νοσηλεία περισσότερων ημερών. Η επούλωση του τραύματος της αρτηρίας γίνεται με τη χρήση ειδικού πιεστικού βραχιολιού πάνω από την αρτηρία που παρακεντήσαμε. Στη σπάνια περίπτωση της μηριαίας πρόσβασης η πληγή της παρακέντησης κλείνει με ειδικές συσκευές σύγκλεισης ή από τον ιατρό με τοπική πίεση, ενώ μετά απαιτούνται κάποιες ώρες σε ύπτια θέση στο κρεβάτι. Δεν υπάρχει συνήθως πόνος μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.

Πότε γίνεται

Η αγγειοπλαστική πραγματοποιείται για τους εξής λόγους:

– Σε περίπτωση οξέος εμφράγματος τον μυοκαρδίου η αγγειοπλαστική σε επείγουσα βάση
αντιμετωπίζει την κριτική στένωση της ένοχης αρτηρίας που προκάλεσε το έμφραγμα. Έτσι,
αποκαθίσταται η σωστή αιμάτωση της καρδιάς και μειώνονται ραγδαία οι πιθανότητες επιπλοκών.

– Σε σοβαρή στένωση στεφανιαίας αρτηρίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης σταθερής στεφανιαίας
νόσου προγραμματισμένα.

Scroll to Top
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.