Αιμοδυναμική Αξιολόγηση
Στεφανιαίας Νόσου

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο επεμβατικός καρδιολόγος είναι αν μια στένωση που βρέθηκε σε στεφανιαίο αγγείο πρέπει να αντιμετωπιστεί και αν ευθύνεται για τα συμπτώματα του ασθενούς. Η απάντηση δίνεται από τις ειδικές αιμοδυναμικές μετρήσεις. Η αιμοδυναμική αξιολόγηση της σημαντικότητας μιας στένωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες γίνεται με ειδικές μετρήσεις κατά τη διάρκεια, συνήθως, της στεφανιογραφίας. Η κλασματική εφεδρεία ροής (FFR: fractional flow reserve) είναι η πιο μελετημένη και ακριβής επεμβατική μέθοδος για την αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση μιας στένωσης. Αντίστοιχες μέθοδοι που γίνονται με αποδεδειγμένη ακρίβεια είναι το DFR (diastolic hyperemia-free ratio), iFR (instantaneous wave-free reserve), RFR (resting full-cycle ratio).

Λειτουργική Μελέτη Στεφανιαίων Αρτηριών

Πως γίνεται

Στις περιπτώσεις που στη στεφανιογραφία εντοπιστεί αθηρωματική πλάκα που προκαλεί στένωση αμφιβόλου σοβαρότητας και πρέπει αυτή να ποσοτικοποιηθεί με απόλυτη ακρίβεια
πραγματοποιείται η εξέταση ενός εκ των εξής δεικτών: FFR/iFR/DFR/RFR
. Μετά από την
ολοκλήρωση της στεφανιογραφίας ένα ειδικό σύρμα που μετράει πίεση τοποθετείται μετά την στένωση και υπολογίζεται ο δείκτης. Η εξέταση του FFR απαιτεί χρήση φαρμακευτικής ουσίας (αδενοσίνη, παπαβερίνη) ενώ οι υπόλοιπες τεχνικές δεν απαιτούν επιπλέον φαρμακευτική χορήγηση. Οι εξετάσεις αυτές είναι πολύ ακριβείς, έχουν μελετηθεί διεξοδικά σε μεγάλες μελέτες και μπορούν με βεβαιότητα να μας δείξουν αν μια στένωση είναι σημαντική και απαιτεί θεραπεία ή όχι. Αν η εξέταση είναι αρνητική, αυτό μας πιστοποιεί με ακρίβεια ότι δεν ευθύνεται η στένωση που μετρήσαμε για τα συμπτώματα του ασθενή. Αν είναι θετική τότε βάσει της κλινικής εικόνας και της γενικής κατάστασης του ασθενή αποφασίζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση ή/και διενέργεια αγγειοπλαστικής. Πρόκειται για πολύ ασφαλείς εξετάσεις όταν γίνονται από εκπαιδευμένο και έμπειρο Επεμβατικό Καρδιολόγο και για τις
σωστές ενδείξεις.

Πριν και Μετά

Η μετρήσεις αυτές γίνονται μετά από τη στεφανιογραφία, οπότε η προετοιμασία είναι ίδια με της στεφανιογραφίας. Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της εξέτασης και λαμβάνει οδηγίες από τον ιατρό του. Συγκεκριμένα πρέπει να ελεγχθεί η φαρμακευτική του αγωγή και τυχόν αλλεργίες για να γίνει παρέμβαση φαρμακευτικά αν απαιτείται. Το 95% των ασθενών που κάνει την εξέταση από το χέρι πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια μέρα 3-4 ώρες μετά την ολοκλήρωση. Η επούλωση γίνεται με τη χρήση ειδικού πιεστικού βραχιολιού πάνω από την αρτηρία που παρακεντήσαμε. Στη σπάνια περίπτωση που γίνει από τη μηριαία αρτηρία ή αν απαιτείται αγγειοπλαστική ο ασθενής, συνήθως, εξέρχεται την επόμενη μέρα. Στη μηριαία πρόσβαση η πληγή της παρακέντησης κλείνει με ειδικές συσκευές σύγκλεισης ή από τον ιατρό με τοπική πίεση, ενώ μετά απαιτούνται κάποιες ώρες σε ύπτια θέση στο κρεβάτι. Δεν υπάρχει συνήθως πόνος μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ενώ σε περίπτωση ενόχλησης αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Πότε γίνεται

– Οι ειδικές αυτές μετρήσεις πραγματοποιούνται στις ενδιάμεσης βαρύτητας στενώσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια η αιμοδυναμική σημασία τους, δηλαδή αν η στένωση αυτή απαιτεί θεραπεία.
– Κατά τη διάρκεια αγγειοπλαστικής για το σχεδιασμό αυτής και την επιλογή των στενώσεων που πρέπει να θεραπεύσουμε.

Scroll to Top
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.