
Πως γίνεται
Η κοιλιογραφία γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και συνήθως στο τέλος της στεφανιογραφίας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η στεφανιογραφία και δεν είναι επώδυνη πλην ενός αισθήματος ήπιου καύσους που νιώθει ο ασθενής για δευτερόλεπτα κατά την διενέργειά της. Με τοπική αναισθησία από τον καρπό στο 95% των περιπτώσεων και σπανίως πλέον από τη μηριαία αρτηρία, ένας λεπτός σωλήνας εισάγεται στο
εσωτερικό της κοιλίας. Η τοπική αναισθησία ναρκώνει το δέρμα και το καθιστά ανώδυνο ενώ δεν απαιτείται τομή. Έπειτα χορηγείται γρήγορα μια ποσότητα σκιαγραφικού παράγοντα περί 30ml και εκτιμάται η λειτουργία της κοιλίας βάσει της κινούμενης εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη. Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα μέτρησης των εσωτερικών πιέσεων των κοιλιών, που είναι πολύτιμοι δείκτες για την ανίχνευση παθήσεων.
Με αντίστοιχη διαδικασία, στην αορτογραφία το σκιαγραφικό χορηγείται στην αορτή. Στην οθόνη μας απεικονίζονται οι διαστάσεις, το τοίχωμα και οι αγγειακού κλάδοι της αορτής.
Πρόκειται για πολύ ασφαλείς εξετάσεις όταν γίνονται από εκπαιδευμένο και έμπειρο Επεμβατικό Καρδιολόγο και για τις σωστές ενδείξεις.
Πριν και Μετά
Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της εξέτασης και λαμβάνει οδηγίες από τον ιατρό του. Συγκεκριμένα πρέπει να ελεγχθεί η φαρμακευτική του αγωγή και τυχόν αλλεργίες για να γίνει παρέμβαση φαρμακευτικά αν απαιτείται. Το 95% των ασθενών που κάνει την εξέταση από το χέρι πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια μέρα 3-4 ώρες μετά την ολοκλήρωση. Η επούλωση γίνεται με τη χρήση ειδικού πιεστικού βραχιολιού πάνω από την αρτηρία που παρακεντήσαμε. Στη σπάνια περίπτωση που γίνει από τη μηριαία αρτηρία ή αν απαιτείται αγγειοπλαστική ο ασθενής, συνήθως, εξέρχεται την επόμενη μέρα. Στη μηριαία πρόσβαση η πληγή της παρακέντησης κλείνει με ειδικές συσκευές σύγκλεισης ή από τον ιατρό με τοπική πίεση, ενώ μετά απαιτούνται κάποιες ώρες σε ύπτια θέση στο κρεβάτι. Δεν υπάρχει συνήθως πόνος μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ενώ σε περίπτωση ενόχλησης αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.
Πότε γίνεται
Η κοιλιογραφία πραγματοποιείται για τους εξής λόγους:
– Σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης για την εκτίμηση της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας.
– Σε προγραμματισμένο έλεγχο μετά από στεφανιογραφία, συμπληρωματικά με άλλες απεικονιστικέςμεθόδους, για ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας.
– Στο πλαίσιο προγραμματισμένου καθετηριασμού για μέτρηση πιέσεων της κοιλίας.
Η αορτογραφία πραγματοποιείται για τους εξής λόγους:
– Σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης για τον αποκλεισμό οξέων αορτικών συνδρόμων.
– Σε προγραμματισμένο έλεγχο μετά από στεφανιογραφία, συμπληρωματικά με άλλες απεικονιστικές μεθόδους, για ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας.