asd

Διαδερμική Σύγκλειση
Μεσοκολπικής Επικοινωνίας (ASD)

Η καρδιά χωρίζεται σε δύο κόλπους και δύο κοιλίες. Οι κόλποι χωρίζονται μεταξύ τους με το μεσοκολπικό διάφραγμα. Περίπου 2 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με επικοινωνία μεταξύ των κόλπων δηλαδή μια μικρή τρύπα στο μεσοκολπικό διάφραγμα που ονομάζεται μεσοκολπική επικοινωνία (ASD: Atrial Septal Defect).

Οι περισσότερες εξ’ αυτών κλείνουν ως την ενηλικίωση, αλλά σε μικρό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανοιχτές. Η επικοινωνία επιτρέπει στο αίμα να γυρνάει από τον αριστερό κόλπο στον δεξιό κόλπο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να επιβαρύνονται ο δεξιός κόλπος και η δεξιά κοιλία. Σπανιότερα μπορεί να είναι αιτία αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που ονομάζεται παράδοξη εμβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξετάζεται η σύγκλειση της επικοινωνίας.

Εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο η σύγκλειση
μπορεί να γίνει διαδερμικά από το πόδι και τη μηριαία φλέβα χωρίς ανοιχτό χειρουργείο ή
χειρουργική τομή.

Πως γίνεται

Η επέμβαση σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας γίνεται από το πόδι και τη μηριαία φλέβα. Γίνεται τοπική αναισθησία και παρακέντηση της μηριαίας φλέβας από την οποία γίνεται η είσοδος των υλικών.
Υπό καθοδήγηση με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα και βαθιά καταστολή ή γενική αναισθησία
τοποθετούμε τη συσκευή σύγκλεισης που ομοιάζει με «ομπρέλα» στην τρύπα της καρδιάς και τη σφραγίζουμε. Η μηριαία φλέβα κλείνει με ειδική συσκευή σύγκλεισης ή με τοπική πίεση από τον ιατρό. Δεν υπάρχει τομή και η επέμβαση είναι πρακτικά ανώδυνη. Ο οργανισμός σταδιακά μετά από κάποιους μήνες «αγκαλιάζει» την ομπρέλα η οποία παύει πλέον να αναγνωρίζεται ως ξένο σώμα – διαδικασία που ονομάζεται ενδοθηλιοποίηση.

Πριν και Μετά

Αρχικά γίνεται έλεγχος για να διαπιστώσουμε αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για διαδερμική επέμβαση, Εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές εισάγεται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της εξέτασης με οδηγίες για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής του αγωγής. Μετά από την σύγκλειση νοσηλεύεται για μία ημέρα. Εξέρχεται με οδηγίες και αγωγή για το σπίτι του την επόμενη ημέρα και επανεξετάζεται σε εξωτερικό ιατρείο.

Πότε γίνεται

Η σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας πραγματοποιείται για τους εξής λόγους:

– Σε ασθενείς με μεσοκολπική επικοινωνία και επιβάρυνση της δεξιάς κοιλίας.

– Σε ασθενείς με ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που πιθανολογείται ότι ευθύνεται η μεσοκολπική επικοινωνία.

Scroll to Top
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.