
Πως γίνεται
Η επέμβαση σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας γίνεται από το πόδι και τη μηριαία φλέβα. Γίνεται τοπική αναισθησία και παρακέντηση της μηριαίας φλέβας από την οποία γίνεται η είσοδος των υλικών.
Υπό καθοδήγηση με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα και βαθιά καταστολή ή γενική αναισθησία
τοποθετούμε τη συσκευή σύγκλεισης που ομοιάζει με «ομπρέλα» στην τρύπα της καρδιάς και τη σφραγίζουμε. Η μηριαία φλέβα κλείνει με ειδική συσκευή σύγκλεισης ή με τοπική πίεση από τον ιατρό. Δεν υπάρχει τομή και η επέμβαση είναι πρακτικά ανώδυνη. Ο οργανισμός σταδιακά μετά από κάποιους μήνες «αγκαλιάζει» την ομπρέλα η οποία παύει πλέον να αναγνωρίζεται ως ξένο σώμα – διαδικασία που ονομάζεται ενδοθηλιοποίηση.
Πριν και Μετά
Αρχικά γίνεται έλεγχος για να διαπιστώσουμε αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για διαδερμική επέμβαση, Εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές εισάγεται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της εξέτασης με οδηγίες για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής του αγωγής. Μετά από την σύγκλειση νοσηλεύεται για μία ημέρα. Εξέρχεται με οδηγίες και αγωγή για το σπίτι του την επόμενη ημέρα και επανεξετάζεται σε εξωτερικό ιατρείο.
Πότε γίνεται
Η σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας πραγματοποιείται για τους εξής λόγους:
– Σε ασθενείς με μεσοκολπική επικοινωνία και επιβάρυνση της δεξιάς κοιλίας.
– Σε ασθενείς με ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που πιθανολογείται ότι ευθύνεται η μεσοκολπική επικοινωνία.