
Πως γίνεται
Η 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης πραγματοποιείται με τη χρήση μιας φορητής συσκευής, η οποία περιλαμβάνει μια περιχειρίδα που τοποθετείται στον βραχίονα και συνδέεται με μια μικρή συσκευή καταγραφής που φοριέται στη μέση ή στο λαιμό. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που καταγράφει την πίεση πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας το πλεονέκτημα ότι οι μετρήσεις αποθηκεύονται αυτόματα σε ένα ειδικό καταγραφικό, επιτρέποντας την ανάλυσή τους στο ιατρείο μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Συνήθως, οι μετρήσεις γίνονται κάθε 15-30 λεπτά την ημέρα και κάθε 30-60 λεπτά τη νύχτα. Η τοποθέτηση και ο προγραμματισμός της συσκευής είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά. Ο εξεταζόμενος φορά τη συσκευή (συνήθως τοποθετημένη σε μια μικρή θήκη) για 24 ώρες, ενώ συνεχίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Μετά το πέρας του 24ώρου, η συσκευή αφαιρείται και τα δεδομένα μεταφέρονται σε υπολογιστή για ανάλυση με τη χρήση ειδικού λογισμικού.
Στα ιατρεία του κ Κολιαστάση χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες συσκευές καταγραφής Holter αρτηριακής πίεσης.
Πότε γίνεται
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2024, ενδείξεις για την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης υπάρχουν σε ασθενείς με:
– «Υπέρταση λευκής μπλούζας», η οποία προκαλείται από το άγχος κατά την ιατρική επίσκεψη.
– «Συγκεκαλυμμένη υπέρταση», δηλαδή, υπέρταση που είναι πραγματική αλλά παρουσιάζει φυσιολογικές τιμές στο ιατρείο.
– Ανθεκτική υπέρταση, η οποία είναι δύσκολα ελεγχόμενη και όπου το holter πίεσης είναι χρήσιμο για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, καθώς και για να επιβεβαιωθεί αν η υπέρταση είναι πραγματικά ανθεκτική.
– Σημαντική μεταβλητότητα των τιμών της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο, είτε κατά την ίδια επίσκεψη, είτε σε διαφορετικές.
– Συμπτώματα υπότασης σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιϋπερτασική αγωγή.
– Υπερτασική αντίδραση στην άσκηση.
– Υποψία ορθοστατικής ή μεταγευματικής υπότασης, με ή χωρίς αντιϋπερταστική θεραπεία.
– Υπέρταση για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της αντιϋπερτασικής αγωγής, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιοαγγειακά νοσήματα.
– Υποψία νυχτερινής υπέρτασης (π.χ. σε περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιας νεφρικής νόσου ή ενδοκρινοπαθειών).
Η 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο για τη γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση της υπέρτασης, χωρίς να απαιτούνται πολλές μετρήσεις από τον ασθενή στο σπίτι ή σε φαρμακείο, όπως συμβαίνει συχνά.